Civil Rights Defenders söker en trainee och praktikanter!

Civil Rights Defenders söker en trainee för att arbeta med mänskliga rättigheter i Sverige och internationellt. Traineetjänsten är förlagd på vårt huvudkontor i Stockholm och pågår på heltid under sex månader.

Om Gerald Nagler Human Rights Traineeship 

Genom Gerald Nagler Human Rights Traineeship erbjuds en nyutexaminerad jurist att arbeta nära ledande jurister på människorättsområdet och på ett både praktiskt och teoretiskt plan utvecklas i rollen som människorättsjurist. Traineeprogrammet riktar sig till jurister i början av karriären, med ett dokumenterat intresse för mänskliga rättigheter och relevant arbetslivserfarenhet. Programmet finansieras av Gerald och Monica Naglers Stiftelse.

Om traineerollen 

I rollen som trainee ger du stöd till Civil Rights Defenders juridiska för att arbeta med mänskliga rättigheter i Sverige och internationellt. Arbetet rör områden som till exempel diskriminering, hatbrott, minoritetsrättigheter, rättigheter för frihetsberövade, övervakning/nätfrihet och asylrätt. Arbetet kommer bland annat bestå av rättsutredningar, arbete med pågående rättsprocesser, att bistå allmänheten med rådgivning i juridiska frågor samt att stödja chefsjuristen och människorättsjuristerna i deras dagliga verksamhet. Visst kommunikationsarbete ingår också. I rollen ingår även att delta i externa möten och seminarier.

Önskad profil

-Jur. kand. examen med goda betyg med inriktning mot mänskliga rättigheter
-Praktisk arbetslivserfarenhet från mänskliga rättigheter genom till exempel internationell praktik
-Flytande svenska och mycket god förmåga att uttrycka sig obehindrat i tal och skrift på engelska
-God stilistisk förmåga
-God relationsskapande förmåga
-Stark egen drivkraft i kombination med ett strukturerat arbetssätt
-Trygg och prestigelös
-Genuint intresse för mänskliga rättigheter och Civil Rights Defenders uppdrag

Välkommen att ansöka

Traineetjänsten pågår på heltid under sex månader och marknadsmässig månadslön utgår. Målet är att erbjuda en traineeroll med tillträde i juni. Ansökan ska skrivas på svenska och bestå av ett personligt brev, meritförteckning samt kopia av universitetsbetyg. Vänligen skicka din ansökan senast den 25 mars 2018 till annika.akerberg@crd.org. Skriv ”Ansökan – Gerald Nagler Human Rights Traineeship 2018” i ämnesraden. Om du har några frågor angående tjänsten är du välkommen att ringa Civil Rights Defenders på 08 545 277 30.

Om du är nyfiken på hur det egentligen är att vara trainee hos oss är du även välkommen att kontakta vår nuvarande trainee, Emma Moderato på emma.moderato@crd.org eller via telefon 08 545 277 30. Du kan även läsa om våra tidigare trainees Aida Samani och Nazli Pirayehgar.

I den här rekryteringsprocessen samarbetar Civil Rights Defenders med ledarrådgivningsföretaget Pelago, som tillsammans med Civil Rights Defenders leder urvalsprocessen. Ett urval av kandidater kommer att kallas till intervjuer den 13 april i Stockholm och då träffa representanter från både Civil Rights Defenders och Pelago. Ett mindre antal utvalda slutkandidater genomför sedan tester hos Pelago inför slutligt beslut om anställning. Välkommen med din ansökan!

Kort om Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders är en oberoende expertorganisation som grundades 1982 av Gerald Nagler med målet att försvara människors medborgerliga och politiska rättigheter samt stärka utsatta människorättsförsvarare runt om i världen. Vi arbetar i några av världens mest repressiva länder och regioner där vi tillsammans med lokala krafter kämpar för långsiktig och hållbar förändring – men också i Sverige för att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna på hemmaplan.

Praktiken består av:

Att ge stöd till Civil Rights Defenders juridiska avdelning, framförallt i förhållande till organisationens arbete med att värna mänskliga rättigheter i Sverige. Sverigearbetet rör främst frågor om diskriminering, hatbrott, minoritetsrättigheter, rättigheter för frihetsberövade, övervakning/nätfrihet och asylrätt. Praktiken kommer bland annat att bestå av rättsutredningar för pågående rättsprocesser och internationella processer, att bistå allmänheten med rådgivning i juridiska frågor, samt att stödja chefsjuristen och människorättsjuristerna på annat sätt i deras dagliga verksamhet. Visst kommunikationsarbete kan också ingå. Under praktikperioden erbjuder organisationen praktikanten möjlighet att delta i externa möten, seminarier och andra kapacitetsstärkande aktiviteter.

Praktikanten ska:

-vara i den senare delen av sin svenska juristutbildning (alla obligatoriska moment ska vara avslutade);
-ha läst minst en kurs med fokus på mänskliga rättigheter;
-behärska svenska flytande och även ha förmåga att uttrycka sig obehindrat i tal och skrift på engelska;
-kunna uttrycka sig mycket väl i skrift;
-förmå arbeta självständigt och samvetsgrant; samt
-ha ett genuint intresse för mänskliga rättigheter och grundläggande kunskaper om Civil Rights Defenders arbete och uppdrag.

Praktiken gäller heltidsarbete och är obetald, med möjlighet till ersättning för resekostnader. Praktiken är förlagd under höstterminen, med tillträde vid terminsstart. Ansökan ska skrivas på svenska och bestå av ett personligt brev och en meritförteckning.

Vänligen skicka din ansökan senast 15 mars 2018 till aida.samani@civilrightsdefenders.org

Välkommen att ansöka!