Checklista


CHECKLISTAEn spännande tid väntar er, men frågorna och funderingarna kan vara många. Det kan kännas som att det finns tusen saker att hålla koll på. För att bidra till en så trygg och bra studiestart som möjligt på universitetet har JF samlat ihop viktig information som kan vara bra att ha håll på under din första tid som student.


 1. TACKA JA TILL DIN PLATS
  För att säkra din plats måste du tacka ja till det program du blivit antagen till på antagning.se. Om du inte tackar ja innan den 22 juli 2022 kommer du att förlora din plats.


 2. SÖK STUDIEMEDEL

  Om du ska studera kan du få studiemedel för dina studier. Läs mer på CSN om vilka krav som gäller och vad du behöver tänka på. 3. REGISTRERA DIG PÅ DIN UTBILDNING OCH SKAPA DITT ORU-KONTO
  För att behålla din plats måste du även registrera dig på din utbildning här under registreringsperioden som öppnar efter andra antagningsbeskedet och stänger den 23 augusti 2023
  I samband med att du registrerar dig skapar du samtidigt ditt ORU-konto som ger dig tillgång till universitetets digitala tjänster såsom Blackboard och Studenttjänster


 4. LÄMNA STUDIEFÖRSÄKRAN TILL CSN

  För att få utbetalningarna från CSN måste du lämna studieförsäkran. Detta gör du tidigast en vecka innan du börjar studera. Men du måste först ha fått ett beslut om att du får studiemedel från CSN. Läs mer på CSN om studieförsäkran.


 5. GÅ MED I DIN KLASSGRUPP
  Se till att gå med i din klassgrupp på Facebook. Ansök om medlemskap nu direkt och få kontakt med dina blivande klasskamrater!

  - Rättsvetenskapliga programmet vid Örebro universitet HT-23

  - Juristprogrammet vid Örebro universitet HT-23 
  Alla årskurser på jurist- och rättsvetarprogrammet har en klassgrupp på Facebook som modereras av Juridiska Föreningen. Klassgrupperna kan till exempel användas för att komma i kontakt med gruppmedlemmar till olika skolarbeten eller att diskutera studierelaterade frågor. Klassgrupperna utgör dessutom en central plattform för information från Juridiska Föreningen och andra studentföreningar vid Örebro universitet. 


 6. BLI MEDLEM I JURIDISKA FÖRENINGEN
  Att bli medlem i Juridiska Föreningen medför ingen kostnad för studenter vid jurist- eller rättsvetenskapliga programmet eller för student som läser fristående rättsvetenskapliga kurser vid Örebro universitet.
  Bli medlem här


 7. FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER FÖR ATT INTE MISSA VÄLKOMSTAKTIVITETER
  För dig som är ny student anordnar vi välkomstaktiviteter som börjar i september. Föranmälan krävs, så håll utkik i våra sociala kanaler för att inte missa information om våra evenemang och aktiviteter.
  - Facebook
  - Instagram
  - Linkedin


 8. ANSÖK TILL MENTORSKAPSPROGRAMMET
  Vi är övertygade om att studentlivet kommer att bli en ny fantastisk del av ditt liv! Det är för de flesta en helt ny upplevelse, därmed kan frågorna och funderingarna vara många. För att hjälpa dig att komma på plats och få en bra start kan det underlätta att ha en mer erfaren student att vända sig till för stöd. JF erbjuder därför dig som ny student en mentor under din första termin. Din mentor kommer att finnas där för att svara på frågor och funderingar kring livet som student, ge tips på studietekniker och dela med sig av egna erfarenheter.

  Ansökan om att få en mentor HT23 är öppen till den
  17 augusti 2023!


 9. SE ÖVER DITT KURSSCHEMA
  På Kronox hittar du ditt schema:
  - Rättsvetarprogrammet → SCHEMA - Rättsvetenskaplig introduktionskurs, RV101G
  - Juristprogrammet → SCHEMA - Rättens grunder, JU100G

  Tips: Du kan lägga till ditt schema i kalendern på mobilen genom att öppna schemat din minibrowser på mobilen → Klicka på "Hämta iCal fil".


  Ha i åtanke att schemat kan komma att förändras under kursens gång, exempelvis vid salsbyte eller om föreläsningen ställs in. Håll dig därför uppdaterad på ditt schema i Kronox med jämna mellanrum.


 10. LADDA NER MECENATS APP FÖR ATT TA DEL AV RABATTER 
  Som student blir du automatiskt erbjuden ett Mecenatkort som ger dig tillgång till rabatter med mera. Du hittar ditt kort genom att ladda ner Mecenats app och logga in. Om du istället vill ha ditt mecenatkort hemskickat så ansöker du själv om det hos Mecenat.


 11. KÖP ELLER LÅNA KURSLITTERATUR
  I din kursplan hittar du kurslitteraturlistan.
  - Rättsvetarprogrammet → KURSPLAN - Rättsvetenskaplig introduktionskurs, RV101G
  - Juristprogrammet → KURSPLAN - Rättens grunder, JU100G

  Du kan köpa ny kurslitteratur via till exempel Adlibris eller Bokus, eller låna böcker från Örebro universitetsbibliotek, eller köpa begagnad litteratur från till exempel Campusbokhandeln. I Facebookgrupprna Dom kallar oss studenter eller

  Köp och sälj: Juristprogrammet Örebro universitet kan du även se annonser från studenter som säljer sin kurslitteratur.
  Tips: JF kommer under vecka 35 sälja den svarta lagboken till ett mycket förmånligt pris. Läs mer om lagboksförsäljningen här!
 12. HITTA BOENDE
  Som student kan du ansöka om bostadsbidrag, läs mer om detta hos Försäkringskassan. Som ny i Örebro kan du få erbjudanden till brevlådan, och det vill du naturligtvis inte missa! Glöm därför inte att adressändra på Adressändring. Se även till att ändra din folkbokföringsadress hos Skatteverket
  för att ta del av Örebrogåvan som är ett presentkort laddat med 1 000 kronor till dig som är nyinflyttad student, läs mer om Örebrogåvan här.
  Tips:
  Mecenat erbjuder 50 % rabatt hos Adressändring, läs mer här

  Om du saknar bostad? Örebro universitet har sammanfattat var du kan vända dig om du har svårt att hitta ett studentboende. Läs mer här.
  Tips: I Facebookgrupperna Dom kallar oss studenter och Lägenheter i Örebro kan du hitta annonser om bostad. Glöm inte att du även kan söka via till exempel Blocket.


 13. SKAFFA UNIVERSITETSKORT
  Du behöver ett universitetskort för att få tillträde till Örebro universitets lokaler när entréerna är låsta, för att låna böcker vid Örebro universitetsbibliotek eller för att låna utrustning vid IT-service. Läs mer om universitetskortet här.

  Såhär skaffar du ett universitetskort:
  I. Hämta eller beställ kort - Du kan hämta ditt universitetskort på Örebro universitetsbibliotek. Det går även att besöka Studentcentrum eller IT-service i långhuset för att hämta ditt kort. Om du inte har möjlighet att hämta ett kort kan du istället beställa ditt universitetskort här.
  II. Aktivera kort - Du
  aktiverar ditt kort i Studenttjänster. För att aktivera ditt kort måste du vara registrerad på en kurs innevarande temin. 14. FÅ TILLGÅNG TILL WIFI

  Som student vid Örebro universitet har du tillgång till gratis wifi som heter eduroam. Läs mer om hur du ansluter till eduroam här. 15. FÅ TILLGÅNG TILL GRATIS OFFICE 365

  Att anteckna låter nog inte helt obekant för varken jurist- eller rättsvetarstudenter. Ett bra anteckningsverktyg är i princip ett måste under utbildningen, därför vill vi även tipsa om att du som student vid Örebro universitet kan utan kostnad ladda ner Office 365 som ger dig tillgång till bland annat Word, Excel och PowerPoint. Läs mer om Office 365 här.


 16. INFÖR FÖRSTA TENTAN

  Många upplever att det är svårt att tentaplugga i början. Frågorna och funderingarna kring både studier och studentlivet kan vara många. För att bidra till att ge er en så bra och trygg start som möjligt i studierna erbjuder JF bland annat en tentastuga innan er första tentamen. Mer information kommer. Håll utkik i våra sociala kanaler för att inte missa detta.